Ing. Kateřina Juríkováreiki mistryně, masérka
a průvodkyně zdravým životem

Anna: … podala jablko Adamovi a první poznání, vědění a vitariáni byli na světě

Anna: … podala jablko Adamovi a první poznání, vědění a vitariáni byli na světě

Je konec srpna a jako by dnes někdo po dlouhé době objednal teplý slunečný den na oslavu mé výpravy do Hradce Králové, kam mířím po šesti letech. Tentokrát se vydávám za Annou Hýžovou, jednou z nejznámějších českých vitariánek, která mě pozvala k popovídání na své zahrádce. Od začátku klape vše jako na drátkách a cítím ve všech buňkách, že se mi dnes daří být zcela uvolněná a pouze tady a teď. Během setkání s Annou tento pocit ještě sílí. Po krátké procházce si vychutnáváme úžasný oběd v Bazalce, která připravuje od roku 1992 vegetariánská jídla a od července 2013 má i kompletní raw menu ze zeleniny, semínek a ořechů. Pod majestátním kaštanem na dvoře zdravé hradecké jídelny se moje milá průvodkyně ještě symbolicky zmiňuje o kalendáři, který právě míří na pulty českých knihkupectví a do zdravých výživ. Nese název Stromy a lidé a kromě obrazů Lízy Peřinové v něm najdete rozhovory se zajímavými osobnostmi a recept měsíce. Část výtěžku poputuje na výsadbu stromů ve spolupráci s Nadací Partnerství Brno.

P1120522

A pak už míříme do domku na okraji Hradce Králové, kde Anna se svým manželem Lubošem žije celoročně. „Jednou jsem tu pořádala v létě kurz živé stravy, když zrovna dozrávaly meruňky. Účastníci si to se mnou hodně užívali, když jsem řekla, aby natrhali na koláč meruňky, a dalšího jsem poslala pro čerstvý tymián. Takhle tu žiju každý den. Když mám hlad, vyjdu do zahrádky a najím se,“ usmívá se Anna Hýžová. Její osobní příběh a osm let na cestě k uzdravení syrovou stravou z nemoci bez užití jediného chemického léku a návštěvy lékaře vzbuzuje údiv i u těch, kteří působení živých enzymů poznávají denně na svém těle.

P1120556

Po pěti letech na živé stravě jí velmi skromně. Dopoledne pije čistou vodu, jí jeden druh ovoce a odpoledne si dá zeleninový oběd – co zahrada dala. Vše doplňuje silným zeleným ječmenem (až dvě lžíce na nápoj) a chlorellou (někdy i čtyři hrsti tablet za den, 1 hrst = cca 50 tablet). Mezi její oblíbené potraviny patří jablka, mrkev a v posledních týdnech také švestky s mákem. Jak sama říká, takto ale určitě nemůže vypadat jídelníček začínajícího vitariána. „Zpočátku má samozřejmě člověk potřebu jíst více a častěji a je to v pořádku. Osobně považuji za důležité dodržovat sezónnost a konzumovat pokud možno co nejvíce místní ovoce a zeleninu, protože to vše tu vyrostlo pro nás,“ vysvětluje Anna Hýžová princip, který intuitivně převzala z přístupu čínské medicíny.

P1120570

Zvědavě okukuju také přípravu na zimu v podobě sušených pikantních rajčat bez soli, sušené domácí mrkve, celeru a petržele, červené cibule a další zeleniny, hub a bylin ze zahrádky (měsíček, bazalka, kopr, libeček, ginkgo bilobu). „Až dozrají jablka a hrušky, chystám se ještě na křížaly. Obvykle sušívám také švestky, ale úroda byla letos u rodičů na Moravě menší, tak tentokrát nebudou,“ vypráví Anna. Nevynecháme ani přístroje, z nichž nejzvědavější jsem na mixér. Dozvídám se, že zatímco podle Aniných zkušeností pro oživení jídelníčku syrovou stravou postačí tyčový mixér, později se vyplatí pořídit v podstatě přístroj pro profesionály, který dokáže jídlo i přihřát.

sus_1

Anna v začátcích své živé cesty vystudovala také tříletý Institut alternativních studií v Olomouci a hodně ji ovlivnila ájurvéda. „Ajurvéda vnímá člověka komplexně, takže pokud to tak je třeba, tak na nějaké období člověku živou stravu doporučí. Někomu vyhovuje být na živé stravě z léčebných nebo jiných důvodů jen po část svého života, někomu stále. Záleží na každém, jakou cestu si zvolí. Ani tradiční čínská medicína není postavená jen na vařeném jídle. Stačí třeba šťávy doplnit teplou vodou, přihřát si živou polévku na 42 stupňů, používat prohřívací koření,“ vysvětluje Anna Hýžová.

sus_4

Za svůj život prošla Anna mnoho profesí, ale jak sama říká, nakonec se stala učitelkou, prodavačkou i spisovatelkou, jak se jednou už ve svých 4 letech zmínila mamince. „Původně jsem byla učitelkou v mateřské školce. Nejprve jsem dělala čtyři roky u neslyšících dětí, ale milovala jsem hudbu, tak jsem nastoupila ke slyšícím. Tam jsem vedla pěvecký sbor. U několika dětí se mi podařilo probudit lásku a cit k hudbě tak, že jsou z některých z nich dnes profesionální zpěváci,“ vzpomíná Anna. Poté pracovala v programovém oddělení v kulturním domě, jako vychovatelka v domově mládeže, následně vrátná ve stejné budově, vedoucí obchodního oddělení ve stavební firmě, grafička v reklamních agenturách, z nichž jedna byla zaměřena na etikety potravin, a webmaster.

Dnes je pro Annu Hýžovou každý den dovolenou, protože dělá stále jen věci, které ji naplňují a baví. Nehledá práci, ale klid, přitom, jak sama říká, stále žije v hojnosti. „Řídím se mottem BÝT, PRACOVAT, MÍT a DÁT,“ uzavírá Anna naše povídání.

P1120528

Anna Hýžová (* 1956) se narodila v Hradci Králové, kde žije dodnes. Patří mezi nejznámější vitariánky v České republice. Je autorkou konceptu Škola živé stravy a knih Škola živé stravy – easy raw food (2011) a Škola živé stravy – Vitariánství jako Cesta (2013). Vymýšlí recepty pro jídelnu se zdravou výživou Bazalka a pomáhá se sestavováním jejich raw jídelníčků. Živí ji síťový marketing, v rámci něhož nabízí produkty, které sama hojně užívá a kterým věří – Chlorella a Zelený ječmen (Greenways). Na síťovém marketingu také oceňuje etiku, na níž je postavený – totiž, že když chce být sama úspěšná, musí nejprve pomoci k úspěchu druhým. Jejím snem je vytvořit Institut Ann Wigmore v České republice.

 

Každý měsíc informace o připravovaných kurzech a další užitečné tipy do vaší e-mailové schránky - přihlaste se k odběru:

X