Ing. Kateřina Juríkováreiki mistryně, masérka
a průvodkyně zdravým životem

Jablečný paleo koláč slazený banánem

Jablečný paleo koláč slazený banánem

V zimě si moje tělo říká nejen o oříškové a avokádové kaše, semínkové vitariánské placky a čerstvé zeleninové saláty, ale i polévky, pečenou zeleninu a občas i o nějakou tu sladkost. V nedávné době proto upoutaly mou pozornost i vegetariánské pochoutky z paleo stravy. Trochu jsem si pohrála s receptem na tenhle koláč a napotřetí se po něm u nás jen zaprášilo.

Pár věcí jsem ale udělala trochu jinak. Zásadní se v mém případě ukázalo vyměnit sodu za kypřící prášek bez fosfátů, který koupíte ve zdravé výživě. Sodu sice obsahuje také, ale společně s vinným kamenem a kukuřičným škrobem nekazí výslednou chuť koláče. Med se mi už v minulosti pro slazení pečených dobrot s výjimkou müsli vůbec neosvědčil. Přesto jsem napoprvé postupovala přesně podle návodu. Potřetí jsem pustila do hry banány a výsledek byl skvělý.

Suroviny na menší koláč (forma 20 x 30 cm)

150 g loupaných mandlí namočených přes noc
2 banány
2 vajíčka
1/3 prášku do pečiva bez fosfátů
hrst rozinek
2-3 menší jablka
skořice
pečicí papír
kokosový olej na vymazání

Kolac

Postup

Mandle namočíme přes noc do vody, aby se nám druhý den lépe mixovaly. Rozmixujeme nejprve banány s vajíčky, přidáme mandle bez vody a mixujeme dohladka. Na závěr přidáme prášek do pečiva a krátce pomixujeme. Vyložíme pekáček pečicím papírem, vymažeme ho kokosovým olejem a nalijeme do něj těsto. Posypeme rozinkami, poklademe nastrouhanými jablky, ozdobíme skořicí a dáme péct na cca 30 minut na 180 stupňů. Koláč je hotový, jakmile se nám těsto nechytá na párátko nebo špejli. Dobrou chuť.

Poznámka: jídlo je vhodné pro vegetariány, paleo stravu, bezlepkovou dietu i osoby alergické na mléko

 

 

 

Každý měsíc informace o připravovaných kurzech a další užitečné tipy do vaší e-mailové schránky - přihlaste se k odběru:

X