Ing. Kateřina Juríkováreiki mistryně, masérka
a průvodkyně zdravým životem

Johanka: Z poruchy příjmu potravy mě dostala živá strava

Johanka: Z poruchy příjmu potravy mě dostala živá strava

Pro skoro vitariánku a cvičitelku pilates Johanu Maškovou je práce v hradecké Bazalce srdeční záležitostí. Když tady začala pracovat jako marketérka, měla už slušný přehled v oblasti vegetariánství, veganství, makrobiotiky i bezlepkových produktů. Přesto neznala osobně nikoho, kdo by jedl „jen“ ořechy a syrové ovoce a zeleninu, nikoho, s kým by si mohla promluvit o raw food. Až potkala díky své práci Annu Hýžovou, hradeckou rodačku, autorku projektu Škola živé stravy a neúnavnou tvůrkyni vitariánských receptů respektujících lokálnost potravin.

„Poté, co jsem dostala zavedení raw food stravy v Bazalce na starosti, jsem si řekla, že nejprve musím vyzkoušet sama na sobě, co to obnáší. Jestli mi to bude chutnat, jestli mi to bude stačit, jak má vypadat běžná porce, a tak jsem se vlastně dostala k vitariánství,“ vysvětluje Johana Mašková a dodává: „Až posléze jsem zjistila, že to není jen o jídle, ale o úplně jiných věcech. Začala jsem žít se svým tělem v souladu. Díky živé stravě a Anně Hýžové jsem „ožila“.“ :-)

Bazalka_o_Vanocich

Pouze syrovou stravu jedla Johanka asi rok. Dnes již při sestavování jídelníčků a tvorbě receptů v Bazalce ochutnává i další jídla včetně makrobiotických, dia a bezlepkových (bezlepkovou dietu držela dobrovolně půl roku). „V době, kdy jsem se dostala k raw food, jsem trpěla poruchou příjmu potravy. Hodně cvičím a dostala jsem se do stádia, že můj výdej energie byl větší než příjem. Poruchu jsem si nechtěla přiznat. Dnes chápu, že se mi porouchalo mé vnímání pocitů. Vůbec jsem svoje tělo neposlouchala. Nevěděla jsem jestli mám hlad, co mi chutná a co ne, co bych měla jíst. To se díky živé stravě narovnalo, i když na začátku to nebylo lehké. Dnes již vím, že ať si dám živou nebo neživou stravu, bude to to, co mé tělo v daný moment potřebuje, co mi vyhovuje,“ svěřuje se Johana. Nejvíce jí momentálně vyhovuje princip „raw till 4“, kdy konzumuje syrovou stravu od rána do 16 hodin a k večeři si připraví jedno lehké vařené veganské jídlo.

Mixer_nuz_prkynko

Foto: Vybavení vitariánské kuchyně v minimalistické variantě podle Johanky: tyčový mixér na veganská rostlinná mléka, prkýnko a nůž

Přes zimu má Johanka velkou spotřebu ořechů, i když v létě nejí ani moc semínka. Miluje jablka, ale nekonzumuje například vitariánské dorty, které jsou pro ni příliš těžké. Vyhledává zkrátka co nejjednodušší jídla, která prosazuje spolu s Annou i v Bazalce. Sama na sobě má vyzkoušené, že právě to funguje. První dva měsíce na raw food byly pro Johanku hlavně o ovoci a čistění. K čištění od parazitů použila navíc už jen kurkumu, hřebíček, diatomickou křemelinu a zelené potraviny (ječmen, chlorellu a spirulinu).

Na Vánoce doporučuje hlavně nepéct cukroví s klasickou moukou a cukrem, ale zaexperimentovat si s raw cukrovím. Je jednoduché, rychlé a zaručeně chutná celé rodině :-)

Hradecká Bazalka je pro mé chuťové pohárky jedním ze dvou podniků v republice, které, jsem-li poblíž, rozhodně nesmím minout, když dostanu chuť na slané vitariánské jídlo. Teď v zimě je kromě zahřívacího koření a zázvoru postavené hlavně na červené řepě, mrkvi, celeru, kysaném zelí, ořeších a semínkách.

Vanocni_salat

Vitariánské vánoční menu – salát s obalovaným avokádem

Pokrájíme na kostičky ředkev vodnici, mrkev, celer, žlutou cibuli, petržel a jablíčko a přidáme rozmixované předem namočené kešu ořechy s citrónovou šťávou. Promícháme.

Zralé měkké avokádo očistíme a nakrájíme na silnější plátky a obalíme ve směsi z rozmixovaných lněných a sezamových semínek s kořením (bazalka, oregáno, bobkový list, paprika).

 

Kesu_kolacky

Raw kešu koláčky – zdravé mlsání bez cukru a mouky

Namočíme 1 hrneček kešu ořechů na 8 až 12 hodin a slijeme. Přidáme šťávu z jednoho citrónu, kardamon, asi 4 lžíce medu, špetku skořice a rozmixujeme. Hmotou naplníme zdobící sáček a vytvoříme koláčky nebo bobečky. Dáme sušit na 42 stupňů asi na 12 hodin nebo pečeme v otevřené troubě na 50 stupňů.

 

Johana Mašková (*1985) se narodila v Liberci. Po dálkovém studiu Fakulty humanitních studií v Hradci Králové (obor archivnictví a historie) a Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (obor genderová studia) pracovala jako referentka pro Ministerstvo vnitra, následně pak v PR oddělení Krajské nemocnice v Liberci a farmaceutickém průmyslu. Dnes se plně věnuje propagaci Bazalky – restaurace zdravé výživy v Hradci Králové, v níž každý všední den připraví 350 až 400 jídel z přirozených potravin včetně bezlepkových. Je instruktorkou pilates a miluje hory.

 

Každý měsíc informace o připravovaných kurzech a další užitečné tipy do vaší e-mailové schránky - přihlaste se k odběru:

X