Ing. Kateřina Juríkováreiki mistryně, masérka
a průvodkyně zdravým životem

Semínka aztéckých běžců – účinný pomocník nejen proti ekzémům

Semínka aztéckých běžců – účinný pomocník nejen proti ekzémům

Možná už jste o ní slyšeli. Jmenuje se šalvěj hispánská (Salvia hispanica) a její semínka se ve zdravých výživách prodávají jako chia (čti čia). Obsahují mj. omega-3 mastné kyseliny, kvalitní proteiny, vlákninu, železo, zinek, draslík, hořčík či fosfor. Zlepšují vnitřní hydrataci těla a pomáhají vstřebávat cukry bez většího výkyvu jejich hladiny v krvi, což ocení také diabetici. Dostatečné množství živin zajistí konzumace již dvou lžic semínek denně. I proto jsou chia semena už několik měsíců neformální královnou naší kuchyně.

Přidávat se dají prakticky do všeho. Sama je raději nejdříve pomelu na obyčejném elektrickém kávovém mlýnku (sama mám z Tesca za 200 Kč). Podle mé zkušenosti je pak tělo lépe vstřebává. Navíc namletá semínka na rozdíl od celých nelezou mezi zuby jako mák. Bez problémů je přidáte do kaší či pomazánek a spolehlivě promění mixované ovoce na pudink. Svůj objem dokáží zvětšit až dvanáctkrát, přičemž vytváří jemný gel. Semínka nemají žádnou specifickou chuť a jsou přirozeně bezlepková, takže najdou uplatnění skutečně v každém jídelníčku.

Chia_mleta

Zvykla jsem si přidávat jednu lžíci pomletých chia semen do každé naší snídaně a po letošním květnovém dobrodružství se to hned tak nezmění. Půl roku mě trápil drobný ekzém na pravém předloktí, kterého jsem se po zjištění, jak poupravit jídelníček, v krátké době zbavila. Na dovolenou do Řecka jsem si nechtěla táhnout mlýnek ani načaté balení chia semen. Po třech dnech konzumace lžíce celých nepomletých semen byl ekzém neomylně zpět a patří velký dík mé česko-řecké kamarádce, že dokázala obratem přemluvit paní z prodejny kávy, aby nám ten pytlíček hydrofilních semen semlela. Možná teď Lence v kávovaru bublá gelovitá káva s chia semeny, kterou jsme následně koupily, ale já jsem jí velmi vděčná, že mám po doplnění aminokyselin na potřebnou hladinu od ekzému klid už napořád.

Název chia semen je odvozen z aztéckého slova chian = plný oleje. Ve své době patřila chia semena vedle kukuřice, fazolí a amarantu mezi jednu z nejdůležitějších potravin Aztéků, Toltéků i Mayů. Semena byla dokonce používaná jako platná měna pro směnu zboží, což dokazuje jejich velký význam pro život latinsko-amerických kultur.

Chia_cela

Každý měsíc informace o připravovaných kurzech a další užitečné tipy do vaší e-mailové schránky - přihlaste se k odběru:

X