Na čtvrtý ročník strašické Snídaně v trávě naváže komentovaná prohlídka kostela sv. Vavřince

DSC_0918_web

Sobota 18. května se blíží a s ní čtvrtý ročník Snídaně v trávě ve Strašicích. Již tradičně se sejdeme v 9 hodin na zahradě Muzea Středních Brd a užijeme si skvělé sobotní dopoledne s výborným jídlem. Každý si přinese deku, dobrou náladu a k snídani, co má rád. Akce se uskuteční za každého počasí. V záloze máme i mokrou variantu.

Letos poprvé si budete moci zakoupit domácí čoko-oříškový krém (kam se hrabe “nutella”) a téměř nesmrtelný zeleninový bujón, který ráda používám do polévek případně omáček. Abych předešla dotazům ohledně složení, uvádím informaci včetně gramáže a ceny na konci tohoto článku.

Krátce po poledni se vydáme v doprovodu osoby nejpovolanější – spisovatele, básníka a zakladatele Muzea Středních Brd Mgr. Tomáše Makaje objevovat krásy kostela sv. Vavřince. Gotická stavba pochází z poloviny 14. století a její největší zajímavostí jsou nástěnné malby z konce 14. století s pašijovými výjevy, které se dochovaly až do dnešních dnů. K účasti na prohlídce, která začíná ve 13 hodin je nutná registrace.

Registrační formulář, prostřednictvím kterého si můžete objednat něco pro mlsné jazýčky i komentovanou prohlídku, najdete zde. V případě, že máte chuť pouze na něco na zub, uveďte u povinné otázky na počet osob, které registrujete na prohlídku, “0”. Pokud se chystáte “pouze” na snídani a o mlsnoty ani prohlídku kostela nemáte zájem, stačí, když přijdete bez registrace.

Cestou domů máte letos navíc možnost navštívit vodní hamr v sousedním Dobřívě – až do 18 h tu totiž mají Hamernický den. Vzácná technická památka se v současné době rekonstruuje, hamr je proto jinak dlouhodobě zavřený.

Těším se na viděnou.

Poznámka:
Komentovaná prohlídka v doprovodu Mgr. Tomáše Makaje potrvá maximálně 90 minut. S platbou ve výši maximálně 100 Kč/osobu počítejte až na místě.

Níže uvedená nabídka pro mlsné jazýčky je platná pouze do 5. května.

Zeleninový bujón (145 g, 94 Kč/ks)
složení: parmazán, řapíkatý celer, mrkev, cibule, rajčata, cuketa, česnek, žampiony, bobkový list, sušené bylinky, sůl, víno, olivový olej – druhy zeleniny se mohou lišit dle sezónnosti
využití: do polévek, jako vývar na rizoto, vývar pod maso; v lednici vydrží cca 2 měsíce
dávkování: 1 čajová lžička na 0,5 l tekutiny

Čoko-oříškový krém (260 g, 190 Kč/ks)
složení: mandle, kešu, buráky, kokosový olej, třtinový cukr, raw kakao
v chladu vydrží několik týdnů

Snidane_2019_letak_A5